"Бажання-Результат-Перешкода-План": як побороти хвилювання за методом Гебріел Еттінгтен




Згадайте себе у школі чи були такі ситуації коли через хвилювання ви забували все, що знали: вірш, рухи в танці, чи все, що вчили для екзамену? І якщо така ситуація траплялася наскільки важко було зробити другу вдалу спробу?

Нас вчили налаштовуватись "Все буде добре!", "Все гарно повтори і в тебе все вийде". Звісно такі слова підтримки є важливими, проте як показує практика не завжди дієвими. Батьки перші коучі дітей, і постає питання, як батькам навчити справлятися із хвилюванням своїх дітей, не боятися діяти та досягати задуманого?

Американський психолог, професор Гебріел Еттінгтен, викладачка університету Нью-Йорку, більше ніж 20 років досліджує людську мотивацію.

У своїй книзі "Переглядпозитивного мислення" Гебріел Еттінгтен пропонує опанувати метод "Бажання-Результат-Перешкода-План".

Крок 1 «Б»-бажання. Опишіть бажання, розслабтесь, зробіть вдих та видих, подумайте про якесь одне бажання або одну проблему у вашому особистому або професійному житті, про щось, що треба задовольнити або вирішити.

Крок 2 Тепер подумайте про «Р»-результат. замисліться над результатом якомога яскравіше, уявіть пов’язані із ним події. Якого результату хочете досягнути. Переходьте до наступного кроку.

Крок 3 «П»-перешкода. Іноді щось іде не так, як ми хотіли. Що саме Вас стримує? Знайдіть критичну внутрішню перешкоду, яка заважає здійснити бажання чи вирішити проблему. Які думки чи поведінка відіграють в цьому роль? Як щодо звичок і упереджених думок? Перешкодою може бути поведінка, емоція, невідпорна думка, імпульс, погана звичка. Уявіть перешкоду і замисліться над нею, уявіть пов’язані з нею події та випадки.

Коли будете готові переходьте до другого «П» етапу.

Крок 4 «П»-план. Що ви можете зробити щоб подолати або обійти перешкоду?

Назвіть одну думку чи одну дію – НАЙЕФЕКТИВНІШУ – і запам’ятайте її.

І тепер подумайте де і як може з’явитися ця перешкода наступного разу, укладіть собі план дій.

Тепер розглянимо, як це можна використати для вашої дитини. Наприклад ваша дочка чи син боїться публічних виступів.

Б-бажання - успішно закінчити начальний рік

Р-результат – успішно розповісти вірш перед всім класом.

П - хвилювання, що забуде слова вірша 

План - "Якщо забуду слова, то зупинюсь вдихну видихну подивлюсь на вчительку і попрошу підказки/подивлюсь на скетч малюнок, що підготую як підказку/подивлюсь на друга котрий мені допоможе/почну ще раз з початку". Допоможіть створити той план який буде найбільш прийнятним для дитини, та ситуації.

Автор каже, що використовували цей метод із дітьми 7-8 років, як тільки вони навчились самостійно писати. Студенти котрі брали участь у дослідженні ефективності цієї методики покращували свої кількісні і якісні показники, мали менше стресу, та досягали поставленої мети.

На фото: Тетяна Румінська/фотограф: Тетяна Лукашик

MiniBoss Business School International

Літній табір MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UA schools)

ТЕЛЕБАЧЕННЯ ДЛЯ РОЗВИТКУ ДИТИНИ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ ДЛЯ РОЗВИТКУ ДИТИНИ
www.televidenie.tv

Интернет-магазин MINIBOSS

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL У ВАШІЙ КРАЇНІ

ДАЕМ МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТИ MINIBOSS BUSINESS SCHOOL У ВАШІЙ КРАЇНІ
www.miniboss-school.biz